Doven en slechthorenden kunnen prima werken. Alleen zijn er wel dingen waar je zelf rekening mee moet houden. En dingen waar de organisatie waar je werkt rekening mee moet houden.

Het belangrijkste is dat jij precies weet wat jij wel en niet goed kunt. Inzicht in je eigen kwaliteiten en vaardigheden is daarom belangrijk. Iedere dove en slechthorende is uniek en daarom is het lastig om standaard tips te geven. Hieronder lees je een aantal tips waar je iets aan kunt hebben!

Heb jij andere tips of mis je iets? Mail het naar info@grow2work.nl! Of deel het op onze online community.

Solliciteren

 • Maak van jouw doofheid of slechthorendheid een kracht! Wat zijn de dingen wat jij juist beter kunt dan anderen, dankzij jouw doofheid of slechthorendheid? Denk bijvoorbeeld aan meer visueel denken, beter geconcentreerd kunnen werken, handiger met je handen zijn?
 • Vind je het lastig een goede sollicitatiebrief of CV op te stellen? Hier kun je tips vinden!
 • Laat je sollicitatiebrief en CV checken door iemand anders. Het is fijn als er geen taal of spellingsfouten in zitten en iemand anders kan er met een frisse blik naar kijken
 • Bedenk goed of je jouw doofheid of slechthorendheid in de sollicitatiebrief vermeldt. Afhankelijk van de soort organisatie kan het gewaardeerd worden als je eerlijk bent. Grow2work denkt dat je het moet vermelden als je doofheid/slechthorendheid van toepassing is in het werk. Zijn er talenten die je hebt dankzij jouw doofheid of slechthorendheid? Dan kun je het juist wel noemen. Als het niet van toepassing is in het werk, is het misschien beter om dit te bewaren voor het eerste sollicitatiegesprek
 • Indien je je doofheid/slechthorendheid niet hebt vermeld in je sollicitatiebrief en uitgenodigd wordt voor een gesprek, is het belangrijk om te bedenken of je het gesprek met een tolk wilt doen of niet. Grow2work denkt dat je vooral jezelf moet blijven tijdens de sollicitatie. Gebruik je normaal gesproken een tolk in gesprekken met horende mensen? Neem dan vooral een tolk mee!
 • Bereid je sollicitatiegesprek goed voor! Oefen met iemand anders de meest gestelde vragen. Die kun je hier vinden.
 • Vertel tijdens je sollicitatiegesprek over de oplossingen en voorzieningen die er zijn om jou je werk goed te kunnen laten doen. Denk hierbij aan tolken gebarentaal of schrijftolken, een gebarencursus voor de collega’s, een waarschuwingssysteem, teksttelefoondienst om mee te bellen.
 • Het belangrijkste is dat je jezelf blijft, je enthousiast opstelt en je kwaliteiten weet te verkopen en zelf oplossingen aandraagt om het werk goed te kunnen doen.

Tijdens het werk

 • Laat je collega’s weten dat je doof of slechthorend bent en geef aan hoe zij het beste rekening met je kunnen houden. Dus: Hoe kunnen ze je het beste benaderen en wat is de beste manier om met jou te communiceren?
 • Een optimale werkplek is belangrijk. Ga in overleg met de werkgever hoe jouw ideale werkplek er uit ziet. Waar in de ruimte staat deze werkplek en hoe is bijvoorbeeld de lichtval in de ruimte?
 • Organiseer in de beginfase een gebarencursus voor je collega’s of nodig iemand uit die meer kan vertellen over slechthorendheid of doofheid en hoe collega’s daarmee kunnen omgaan. Het is leuk om ze te laten ervaren hoe het is om doof of slechthorend te zijn en ze meer te leren over gebarentaal of dovencultuur. Meestal vinden horende mensen dat heel leuk en interessant, zolang je het leuk en enthousiast brengt.
 • Blijf eerlijk naar jezelf en anderen: doof of slechthorend zijn kan vermoeiend zijn. Bewaak je eigen grenzen goed!
 • Vergeet niet om ook juist op de informele manier contacten op te bouwen met je collega’s, dit komt de sfeer op de werkvloer ten goede. Maak praatjes bij de koffiezetapparaat, tijdens de lunch en ga mee borrelen. Dit kan soms vermoeiend zijn maar verhoogt wel jouw zichtbaarheid in de organisatie!
 • Het kan handig zijn om een ‘ buddy’ te regelen op het werk: een collega die nauw contact met jou houdt en belangrijke informatie doorgeeft, maar ook informele informatie die er spelen. Doven en slechthorenden missen vaker informatie die rondwaren op de wandelgangen.
 • Vergaderen kan behoorlijk intensief zijn voor doven en slechthorenden. Maak afspraken met je collega’s hoe de vergadering goed kan verlopen voor jou. Spreek bijvoorbeeld af dat mensen niet door elkaar heen praten en dat er een lijst met bespreekpunten is. Ook kan het helpen om naast de notulist te zitten of zelf de voorzitter te zijn, zodat je de vergadering in goede banen kunt leiden en mensen kan aansturen om om de beurt te praten.
 • Telefoneren is voor doven en slechthorenden lastig of simpelweg onmogelijk. Voor sommige banen is het toch belangrijk dat je goed bereikbaar bent. Bespreek met de werkgever af hoe je dit kunt oplossen. Misschien is er een collega die voor jou de telefoon kan opnemen? Of wellicht ben je goed en snel bereikbaar via de e-mail of een chatprogramma?

Voorzieningen op het werk

Tolk gebarentaal

Een tolk zorgt ervoor dat de communicatie tussen twee partijen soepel verloopt. Een tolk gebarentaal tolkt vaak tussen dove/slechthorende mensen en horende mensen. Een tolk is geen deelnemer aan het gesprek en zal zich ook niet met de inhoud bemoeien. Een tolk gebruiken op je werkplek kan prettig zijn in allerlei soorten overleg. Gesprekken met je leidinggevende, werkoverleggen met het hele team, vergaderingen, klantbezoeken, enz. Het is belangrijk dat jij werkinhoudelijk goed alles kan volgen, maar tegelijkertijd is het van belang dat jij ook contact opbouwt met je collega’s. Daarom kan het ook fijn zijn om een tolk aan te vragen voor bijvoorbeeld de vrijdagmiddagborrel of de personeelsuitjes.

Voor de mensen die communiceren met gebaren, bestaan er tolken gebarentaal. Een tolk gebarentaal vertaalt gesproken Nederlands naar Nederlandse gebarentaal (NGT) of Nederlands ondersteund met gebaren (NmG). Daarnaast zet de tolk wat de dove of slechthorende klant gebaart of zegt om in gesproken taal. Iedereen die doof of slechthorend is, heeft recht op een tolk en krijgt tolkuren. Tolkuren voor de werksituatie moeten aangevraagd worden bij het UWV. Het uitgangspunt is dan iedere werknemer 15% van de tolkuren vergoed krijgt. In de meeste situaties is dat voldoende.

Schrijftolk

Een schrijftolk zet gesproken Nederlands om in tekst. Dit is vooral geschikt voor dove of slechthorende mensen die niet gebarenvaardig zijn. Een schrijftolk kan in principe op spreeksnelheid typen, al is het wel afhankelijk van het spreektempo. Meestal leest degene die de schrijftolk nodig heeft, de tekst op het scherm van de laptop. Afhankelijk van de situatie (bijvoorbeeld de aanwezigheid van meerdere gebruikers) kan er ook voor gekozen worden de tekst met een beamer op de muur te projecteren. Een schrijftolk kan je net als een tolk gebarentaal inzetten in heel veel verschillende situaties.

Wil je meer weten over tolken, het aanvragen van tolken etc. Kijk dan op de website van Tolknet; de website voor informatie over tolken en de bemiddeling. www.tolknet.nl

Ringleiding – infraroodsysteem – solo-apparatuur

Wanneer je hoortoestellen hebt of een cochleair implantaat kan het prettig zijn wanneer in bepaalde ruimtes (vergaderruimtes, eigen kamer) van het bedrijf waar je werkt ringleiding of een infraroodsysteem wordt aangelegd. Ook kan het zijn dat je juist meer baat hebt bij het gebruik van solo apparatuur ofwel FM-apparatuur.

Ringleiding

Ringleiding wordt meestal langs de plinten of het plafond gelegd en is aangesloten op een microfoon. Wanneer je het hoortoestel/CI op de T-stand zet, krijg je datgene wat in de ruimte gezegd wordt direct binnen.

Infraroodsysteem

Dit systeem werkt ongeveer hetzelfde als de ringleiding. Het signaal wordt alleen doorgegeven via infrarood. Het nadeel van dit systeem is echter dat de verbinding verbroken kan worden wanneer er iets of iemand tussen de zender en de ontvanger komt.

FM-apparatuur:

De apparatuur bestaat uit een zender met een microfoon (voor de spreker) en een ontvanger. Solo-apparatuur is goed te gebruiken in situaties, waar maar één persoon aan het woord is. De spreker bevestigt de microfoon dicht bij zijn mond. De luisteraar gebruikt de ontvanger en kan de stem van de spreker goed verstaan. Bij een gesprek met meerdere personen, bijvoorbeeld een vergadering, kan de zender midden op tafel gelegd worden.
Wat voor jou het beste werkt hangt heel erg af van jouw soort hoortoestel, je werksituatie en je behoeften. Op verschillende plekken in Nederland kan je hierover informatie krijgen. In sommige gevallen vergoedt je ziektekostenverzekeraar of het UWV de aanschafkosten.

Wek- en waarschuwingsapparatuur

Het kan ook zijn dat het in jouw werksituatie belangrijk is dat je weet dat de deurbel of de telefoon gaat, of dat je weet dat een bepaald alarm afgaat. Als je die geluiden niet kunt horen, kan hiervoor waarschuwingsapparatuur aangesloten worden. Waarschuwingsapparatuur zet geluiden om in flitsen of trillingen. Deze apparatuur kan ook heel belangrijk zijn voor je veiligheid wanneer je werkt met ‘gevaarlijke’ apparaten. Ook hiervoor geldt dat je hierover op verschillende plekken in Nederland informatie kunt krijgen. In sommige gevallen vergoedt je ziektekostenverzekeraar of het UWV de aanschafkosten.