VNO NCW heeft als ondernemingsorganisatie een aantal jaren geleden de campagne iedereen kans op werk (https://www.vno-ncw.nl/campagnes/iedereen-kans-op-werk) gestart. Het 100.000 banen plan is daar het resultaat van (https://www.opnaarde100000.nl/). De bedrijven die de mooiste voorbeelden neerzetten per jaar worden in het zonnetje gezet op de dag van de 1000 voorbeelden. Tevens is dat de plaats om succesverhalen te delen zodat andere werkgevers hier iets aan hebben. Grow2Work was uitgenodigd en heeft de mooie succesverhalen aangehoord. Voor de werkgevers die graag met doven en slechthorenden aan de slag willen hebben we de belangrijkste ervaringen en tips verzameld:

Ervaring: Het is bewezen dat bij bedrijven, die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt hebben aangenomen, het ziekteverzuim daalt en de productiviteit stijgt. Noot Grow2Work: Voor de specifieke inzet van doven en slechthorenden is bekend dat deze doelgroep extreem loyaal is, het zijn geen jobhoppers.

Tip: Als je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aanneemt, zorg dan voor een goede match. Neem niemand aan omdat het anders zo zielig is, maar alleen omdat deze persoon prima past op de plek. Dat maakt de inzet duurzaam. Noot Grow2Work: focus je bij de aanname procedure niet voornamelijk op de beperking, maar focus op wat je toekomstige medewerker goed kan. Laat daar het gesprek over gaan. Het hoeft alleen over de beperking te gaan als dit de werkzaamheden raakt.

Tip: Zorg dat je ook een sociaal basis kan bieden aan je medewerkers. Een medewerker die zich thuis voelt en goed met de collega’s omgaat vind het minder erg om een half uurtje langer te werken en denkt graag mee met de organisatie. Noot Grow2Work: Geef de dove of slechthorende de gelegenheid om ook deel te nemen aan de lunch (organiseer eens een gebarenlunch, de horende collega’s gaan het geweldig vinden) of aan de personeelsbijeenkomsten. Betrek daarbij de dove of slechthorende om te weten wat zij nodig hebben om er echt bij betrokken te worden.

Tip: Er zijn diverse partijen die de werkgevers van raad, daad en potentiele werknemers met afstand tot de arbeidsmarkt voorzien. Kies daarbij als werkgever voor (redelijke) specialisatie zodat de arbeidsomstandigheden goed worden ingericht voor de toekomstig medewerker. Iemand in een rolstoel heeft iets anders nodig dan iemand die doof of slechthorend is.

Tip van Grow2Work: Ga het gesprek eens aan en laat je verrassen! De doven en slechthorenden zijn vaak hele bijzondere mensen met prachtige talenten.