Netwerken werkt!

21 februari 2015 ging een enthousiaste groep dove en slechthorende werkzoekenden onder leiding van Jacqueline Maschino (Inclusief Ondernemerschap) aan de slag met netwerken. Wat is netwerken? Wat heb ik nodig om te netwerken? Hoe kan je netwerken? Hoe kan je netwerk het slimste inzetten? Waarom is netwerken noodzakelijk? Op al deze vragen werd deze dag antwoord gegeven.
Jacqueline nam de groep aan de hand van 6 stappen mee door de wereld van netwerken. Het is erg belangrijk om zelf te weten wat je wilt, nodig hebt en wat je kunt bieden. Dit is de basis voor goed netwerken. Op basis hiervan kun je verder je netwerk opbouwen en uitbreiden.
Uiteraard werd ook ingegaan op netwerken ten aanzien van werk. 70 tot 80% van de vacatures komen beschikbaar via het netwerk. Wil jij zo snel mogelijk weten of er een vacature is en voor de grote meute kunnen solliciteren of contact leggen, dan is netwerken noodzakelijk. Ook heeft social media veel invloed op de manier van netwerken. Een LinkedIn-profiel moet je als werkzoekende zeker hebben om op professioneel gebied het netwerk op te bouwen en te onderhouden. Ook is netwerken via social media voor dove en slechthorende mensen een gemakkelijker manier. Er is bijvoorbeeld geen omgevingsgeluid aanwezig waardoor je iemand slecht of niet verstaat en er geen telefonisch contact nodig, alles gaat per mail.
De deelnemers gingen enthousiast weg. Zij hadden antwoorden op hun vragen gekregen en door middel van het werkboek concrete handvatten gemaakt om op een constructieve manier te netwerken.