26 juni jl. was er een Grow2work zomerborrel in Groningen. Het was een geslaagde bijeenkomst met 25 deelnemers die zowel doof als slechthorend waren.
“Woon jij ook in Groningen? Maar ik ken je nog helemaal niet!” In het Clubhuis voor Doven werd er even vreemd opgekeken toen er Groningse slechthorenden binnenkwamen die ze nog niet kenden. Grow2work brengt doven én slechthorenden bij elkaar om samen over werk te praten en ervaringen uit te wisselen.

Tijdens de Zomerborrel werd er meer gedaan dan dat: er was een boeiende presentatie van Eva Westerhoff, dat voor een aantal verbaasde blikken zorgde. Zij had een paar deelnemers van te voren gegoogeld en verwerkt in haar presentatie. Zo kwam bijvoorbeeld Miranda van Manen ineens levensgroot in beeld op de powerpointpresentatie. Eva Westerhoff wilde hiermee duidelijk maken dat alles wat je op internet deelt, dus ook in de sociale media, openbaar is voor iedereen. Zelfs besloten groepen zijn niet echt besloten, want er bestaan altijd nog de screenshots, waardoor mensen kopieën kunnen maken van je posts en deze verder kunnen verspreiden. Vergelijk Internet altijd met de Times Square, aldus Eva Westerhoff, alles wat je erop zet is levensgroot te bekijken door de hele wereld, en dus ook je toekomstige werkgevers.

Eva Westerhoff vertelde verder ook hoe belangrijk het is om op Linked-In een goede presentatie van jezelf neer te zetten: steeds meer mensen vinden een baan via social media. Meer dan twintig procent van de mensen komen zo aan hun baan. Zoek je een baan? Maak dan een Linked-In profiel aan en houd die up to date, met een professionele foto. Behalve Linked-In zijn er nog meer creatieve manieren om jezelf online te presenteren: het gebruik van een persoonlijke pagina is ook mogelijk, of stel een ‘mood-board’ samen over jezelf via Pinterest.

Na de presentatie van Eva gingen we aan de slag met de Pitch workshop door Roos Wattel. Eerst werd er verteld over de theorie achter de ‘elevator-pitch’: waar moet je op letten als je zo kort en krachtig mogelijk over jezelf wilt presenteren (in één minuut!)? In ieder geval vertel je over:

  • Wie je bent (drie karaktereigenschappen)
  • Wat je te bieden hebt (drie belangrijkste competenties)
  • Wat je toevoegt (drie belangrijkste (werk)ervaringen)
  • Wat je zoekt (waar wil je werken?)

 

Dat klinkt nog vrij eenvoudig. In de praktijkgedeelte bleek het nog lastiger dan gedacht! IJverig is er in groepjes geoefend met elkaar. Oefenen baart kunst, dus iedereen is aangeraden om thuis verder te oefenen met vrienden/familie, totdat je in één keer ontspannen en vloeiend je verhaal kunt doen. Er was de gelegenheid om een video pitch op te nemen. Dit kun je gebruiken als een creatieve manier om jezelf te presenteren bij je (online) sollicitatie, maar werd nu vooral feedback materiaal. De deelnemers kunnen via het filmpje bekijken hoe ze zelf overkomen en zo zichzelf steeds blijven verbeteren.

Na afloop is er gezellig geborreld tot na de sluitingstijd en was er de mogelijkheid om Linked-In foto’s te maken. Dit waren zeer professionele foto’s, gemaakt door Max Vonk.

Iedereen hartelijk dank voor de deelname en de actieve inbreng. Graag tot ziens op de volgende bijeenkomst! (16 oktober in Den Bosch)